Thursday, November 5, 2015

16.06.2015 ( aku nikah )

Assalamualaikum..


rasa macam nak sambung menulis lagi hari ni. pasal hari nikah aku pada 16 jun 2015. enam hari selepas ayah aku meninggal.

yes, ramai yang terkejut bila aku umum aku akan nikah. husband cakap ramai juga yang tanya kenapa nikah sedangkan ayah aku baru saja meninggal. mungkin orang rasa tak sesuai lagi kot dengan keadaan aku yang masih lagi bersedih =(

tapi entah la. tak tau aku nak cakap macam mana. dah jodoh kami macam tu kan. dah sampai jodoh kami takkan nak menolak . lagipun mungkin Allah dah makbulkan doa kami. kalau lepas solat selalu berdoa supaya dipercepatkan jodoh kami. kalau orang tanya bila nak kahwin? jawapan aku mesti " KALAU DAPAT POSTING SABAH or SARAWAK KAMI KAHWINLA TERUS.. " betul lah , kata-kata tu satu doa. kan dah jadi kenyataan hihi. 

family aku sangat menyokong sebab bukan aku orang first yang kahwin express macam ni. kakak aku yang number 2 pun kahwin express juga lepas dia dapat posting di SABAH juga. kira aku ni ulang sejarah kakak aku la hehehe.

masa mula-mula nikah aku macam blur juga. betul ke aku dah nikah ni. rasa macam tak percaya pun ada. mana taknya, aku rasa cepat gila aku buat preparation bagai tu. 

12 Jun 2015 bakal suami aku (masa tu) datang rumah. dengan niat nak ziarah je sebenarnya. masa family dia datang rumah aku tak ada pula sebut pasal nikah ka apa. tapi lepas depa balik aku pun tak tahu la macam mana boleh timbul tajuk kahwin tu kihkihkih. tak boleh nak ingat dah semua tu. rasa macam cepat sangat proses nikah aku ni.

14 Jun 2015, family bakal suami aku datang rumah lagi sekali. kali ni baru bincang betul-betul. hari tu aku sah jadi tunang orang. tak ada majlis apa pun. cuma ada la adegan sarung cincin bagai hihihi. aku tak ada bersiap apa pun. pakai baju apa yang ada. gambar masa sarung cincin pun tak ada.

16 Jun 2015, Alhamdulillah aku dah sah jadi isteri orang. serius macam tak percaya masa tu. kami cuma ada masa tiga hari nak buat preparation. pergi pejabat agama, cari baju semua. rasa penat sangat masa tu. dengan ayah baru meninggal, kena buat preparation nikah, hal posting tak sentuh apa langsung huhuhu.



aku ada juga pergi butik pengantin nak cari baju nikah tapi tanya harga semua macam tak berbaloi. lagipun nak pakai sekejap saja. duit pun tak banyak. kena jimat nanti kerja 3 bulan tak bergaji hihi. nasib baik abang dengan kakak ipar aku sanggup temankan aku mencari baju. tapi sebab penat sangat kot pastu malas nak fikir dah, last sekali rembat je jubah putih kat kedai mana tah. balik rumah baru perasan tu jubah Mekah rupanya. siap ada poket lagi kat dada hahahaha. hentam saja la. pakai tudung bukan orang nampak pun. aku beli sekali manik lepas tu jahit sendiri kat baju. 

esok dah nak nikah, sepatutnya malam tu aku rehat-rehat. tido awal. tapi aku bersengkang mata siapkan jahitan manik kat baju. dalam 2 jam je kot aku tidur :)




hari nikah. sedih ja rasa kena nikah dekat Pejabat Agama. macam kena tangkap khalwat pula HAHAHA. tapi Alhamdulillah dengan sekali lafaz aku dah sah jadi bini orang. tak kisah la menikah kat mana pun. janji dah sah kan hihi.




5 tahun setengah jadi classmate sekarang dah jadi husband and wife =)




sedih tak ada gambar berdua yang nampak suweeeet sikit. semua gambar kami ada anak buah husband HAHA. kacau je Amni ni. 

majlis pernikahan kami kecik saja. cuma jemput orang kampung. tak ada majlis besar pun. dah nama pun last minit. memang tak sempat nak buat preparation apa-apa.

mula-mula nikah hari tu memang sedih sikit sebab rasa macam pelamin anganku musnah HAHA. aku selalu bayangkan aku akan nikah kat rumah berlatar belakang pelamin yang indah. tapi sekarang dah ok la. malah aku bersyukur lagi sebab semua urusan pernikahan aku dipermudahkan walaupun tak ada semua yang aku angankan. 

percaya apa yang Allah aturkan :)

Sunday, October 25, 2015

banyak dah berubah

Assalamualaikum...



rasa macam dah lama betul tak update blog ni. dah berapa bulan dah pun hihi. sepanjang tempoh aku tak menghapdate blog ni rasanya dah macam2 benda terjadi kat aku tapi rasa malas nak menulis. tak macam zaman belajar dulu, semua benda nak bercerita hihi.

tapi hari ni rasa mood nak bercerita juga lah. buat kenangan untuk anak cucu nanti =)

antara benda besar yang aku lalui sepanjang tempoh aku tak update blog ialah HARI KONVOKESYEN pada 10 JUN 2015. mungkin tarikh yang takkan aku lupa lupa sampai bila-bila.


yes, im finally graduate!!! dah ada degree. Alhamdulillah. habis sudah 5 tahun setengah aku di IPG Kampus Pendidikan Islam.



tak banyak sangat pun gambar konvo aku. gambar pre konvo ada la beberapa keping. takkan nak show of semua kan hihi. tapi gambar pak we nak tunjuk kat orang tak pe kan? dah konvo dah bebas boleh la tayang pak we hahaha. 

aku pergi konvo ni sorang sorang saja tanpa ditemani sorang pun ahli keluarga aku. entah, memang dari awal tak terasa nak ajak. maybe sebab aku fikir pun tak semangat sangat nak konvo. dah la masih menunggu posting. atau dalam bahasa lain masih Menganggur HAHAHAHAHA. bangga sangat kan dengan tittle menganggur tu. aku pergi konvo ikut kawan-kawan aku. hari konvo menumpang kasih kat family boipren aku haha. yes boipren ! 

sebenarnya banyak sangat hikmah kenapa aku tak ajak family aku. ada hikmah yang aku rasa sangat sangat besar kenapa dari awal aku tak ajak family aku. bayangkan dalam dewan tengah konvo aku dapat kol dari kakak aku bagitau ayah aku excident. memang tak dapat aku nak gambarkan perasaan aku masa tu. nasib baik masa tu aku baru ambil scroll. kalaula aku tak ambil scroll lagi masa tu memang tak da maknanya aku nak naik pentas masa tu. masa orang lain tengah happy happy dah ambil scroll aku hanya mampu menangis dalam dewan tu. lantak semua orang tengok aku dah tak ada perasaan masa tu. walaupun kakak aku cuma bagitau ayah excident tapi hati aku memang tak sedap sangat dah masa tu.

keluar dari dewan konvo aku terus cari kawan kawan aku. menangis lagi! dah mengadu kat kawan kawan aku cari boipren aku pulak. sambung menangis. jumpa mak ayah boipren aku menangis lagi huhuhuhu. walhal orang lain tengah happy weh. aku dah hilang mood nak bergambar. tapi berjaya lah juga ambil gambar sambil kontrol perasaan hahaha.

dalam pukul 2 petang abang aku pula kol. kalau boleh dia nak aku balik cepat cepat. nasib baik tiket bas tak beli lagi. jadi, aku boleh cari tiket  paling awal. tapi masa abang aku kol aku fikir positif lagi. masih berharap ayah aku okey.

dalam pukul 5 petang adik aku kol. bagitau ayah dah meninggal. k fine. aku dah nak gila masa tu. dah la kat rumah kawan aku masa tu. tak fikir nak malu dah. yang aku tau aku nak menangis puas puas. 

Allah memang tak sangka sangat sangat. aku dah tak ada ayah. masa aku tak ada kat rumah pula tu. why???????????? tapi aku bersyukur sangat sangat family aku yang lain tak ikut aku konvo. atleast waktu  akhir ayah aku abang-abang kakak-kakak aku dapat teman ayah. Alhamdulillah =) 

5 minit lepas adik bagitau ayah aku dah meninggal, boipren aku pula kol. bagitau kami yang menganggur ni dah dapat POSTING. what the???? masa ayah aku ada kenapa aku tak dapat posting. walhal ayah aku nak sangat tengok aku posting. nak tengok aku kerja!!! hmmm mungkin ada hikmahnya. senyum =)


sebab tu aku kata 10 Jun 2015 adalah tarikh yang takkan aku lupa sampai bila-bila. hari AKU KONVO, hari AYAH AKU MENINGGAL, hari aku tahu dimana AKU POSTING !!!!!!

sampai rumah pukul 12 malam, tengok ayah aku. memang sedih. jumpa mak aku, lagi bertambah sedih. masa ni aku tak tahu nak bagitau ke tak dekat family aku yang aku dah dapat posting. tapi lepas sembang sembang dengan abang aku. dia pun okay, tenang je. aku pun bagitau aku dah dapat posting. ke SABAH. huhuhu why so jauh. dah la ayah aku baru meninggal. 2 minggu lagi nak kena lapor diri dah. soo sad. siapa nak jaga mak aku =(. . tapi abang aku selaku wali aku sekarang dia cakap takpa, pi ja. lepas tu siap tanya lagi hakim dapat mana? aku pun bagitau sabah juga. lepas tu dia siap cakap lagi, kawen jala terus. hahaha macam tak sesuai ja nak kawen. ayah baru meninggal aku pula sibuk nak kawen. memang tak laaaaaa...


................................................................................................................


























aku pendekkan cerita, dua hari lepas ayah aku meninggal boipren aku and his family datang ziarah. lepas tu terjadi la episod KAHWIN dalam kamus hidup aku hahahaha. memang tak plan memang tak sangka akhirnya kami decided untuk kahwin sebelum fly ke Sabah. bukan sebab kami nak, tapi sebab family aku pun suruh. family dia pun ok. apa lagi. ON jela kihkihkih.

mungkin salah satu sebab family aku suruh kahwin ialah depa tak nak risaukan aku kat tempat orang. sabah kan jauh huhuhu. k la, nanti sambung story lagi pasal wedding of the year kami ni hihihi.

kami dah sah jadi suami isteri sekarang sebab tu aku berani guna perkataan BOIPREN. kalau tak aku pun geli. sumpah!!! hahahaha

Thursday, March 5, 2015

life update

Assalamualaikum...

Rasa dah lama pulak tak update blog huhu. Alhamdulillah masih lagi sihat and bernafas macam biasa, masih lagi pengganggur tegar yang dahagakan pekerjaan hahaha. 

Btw, sekarang dah dekat 4 bulan aku duduk rumah bela badan disamping memantapkan ilmu rumahtangga. Kalau sebelum ni aku duduk rumah dengan mak ayah, tapi sekarang aku tinggal dengan kakak aku di port dickson. Mula- mula malas juga nak duduk dengan kakak aku. Lagipun kesian mak ayah aku tinggal berdua je kat rumah. Tapi kakak aku minta tolong jagakan anak dia. Mak aku pun suruh sebab kesian anak buah aku tak ada orang nak jaga huhu.

So, dah sebulan lebih la aku jadi baby sitter. macam biasa rutin harian aku. Tetiap hari masak, kemas rumah, melayan anak buah, tido. Amboi bertuah betul kakak aku. Balik rumah goyang kaki je sebab kerja rumah semua aku settle kan termasuk basuh baju, lipat baju bagai tu kikiki. Nasib baik ada adik yang rajin macam aku. Hikhikhik




inilah dia anak kakak yang aku jaga hari-hari. Muhammad Aqif Rayyan. Nasib baik manja and senang dijaga. Setakat ni tak pernah buat perangai lagi melainkan time dia mengantuk. And yang paling best dia tak pernah lagi berak masa kakak aku tak ada kahkahkah. Bijak betul sayang mak chaq ni. 

Selain jadi baby sitter and suri rumah sepenuh masa, aku juga sibuk dengan instashop aku. Emm tak lah sibuk mana pun sebenarnya haha. Alhamdulillah seronok juga berniaga ni rupanya. Boleh la aku beli topup guna duit sendiri kehkehkeh.


My baby my instashop. Ok, sesiapa yang ada insta tapi belum follow lagi instagram husnahouse cepat follow sekarang. Sebab collection yang aku jual semua cantik. Rugi kalau tak beli. Betol tak tipu heeee.


ni gambo masa kat kelantan hari tu. Nasib baik ada mak yang baik hati support anak yang menganggur ni haha. Tq mak. I love you.

Tapi... tapi... kontrak aku untuk jadi baby sitter akan tamat tak lama lagi. maybe sampai tengah bulan 3 je. Kakak aku pun dah pening nak cari pengasuh aqif. hmm kesian jugak. Tapi nak buat macam mana. Aku pun dah 24tahun kan. Taknak lah jadi baby sitter lama- lama sangat. Nak bina hidup sendiri pulak. Ececeh. 


InsyaAllah bulan april nanti my new life begin. Yang tu aku update nanti. Bye !!!!


kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers