Saturday, September 8, 2018

Pengalaman mengandung dan bersalin (second pregnancy)

Assalamualaikum..


punya la lama tak update blog ni, tapi kali ni ibu rajinkan diri mengapdate blog ni demi kesayangan ibu, cinta hati ibu, anak kesayangan ibu yang kedua. sayang pulak kalau tak tulis tak simpan kenangan berharga sepanjang 9 bulan ibu mengandung kali ni. nanti boleh la anak-anak ibu baca kan 😊.

Mengandung kali kedua ni memang ibu ayah dah plan awal-awal dah. sebab Hafiy pun dah almost 2years. kesian Hafiy tak ada kawan kat rumah. selalu main sorang. so, ibu ayah plan nak bagi Hafiy adik supaya Hafiy ada kawan ada geng kat rumah.

Alhamdulillah Allah permudahkan urusan ibu ayah. Bulan 12/2017 ibu dapat tau ibu positif pregnant. tah berapa pregnancy test yang ibu beli pun tak tau la. punya tak sabar nak tunggu naik double line walaupun firasat ibu mengatakan memang ibu pregnant hahaha. yelah kan, sebab kali ni memang ibu berharap ibu pregnant, tak macam masa Hafiy dulu, ibu tak ready tup-tup dah pregnant. 

lepas ja tau ibu pregnant, paling ibu excited sebab tahun 2018 ibu boleh cuti awal yeay. sebab ibu plan nak ambil cuti 3 bulan. lagi happy bila lepas checkup doktor kata ibu punya due 4.9.2018. so kira ngam2 la ibu cuti 3 bulan lepas tu terus sambung pulak cuti sekolah sebulan. fuh Alhamdulillah plan menjadi hihihi.

betul la orang cakap setiap anak berbeza pengalaman. pregnant kali ni berbeza sangat masa ibu pregnant Hafiy dulu. kali ni punya pengalaman agak mencabar. boleh dikatakan sepanjang pregnant ibu selalu tak sihat. klinik kesihatan Nabawan tu dah macam rumah kedua ibu dah. 

Start dari bulan pertama ibu checkup, muka ibu wajib ada dekat klinik dua minggu sekali. kadang-kadang seminggu sekali ibu kena berklinik sebab HB ibu selalu low. berat susah nak naik, selalu turun ada la huuu. selera makan ibu pun on off sampai dah nak dekat due pun tak ok lagi. padahal masa Hafiy dulu ibu punya morning sickness sampai 4 bulan ja lepas tu terus hilang huhu. dan beberapa kali jugak ibu demam tak sihat sepanjang pregnant kali kedua ni. 

Tapi Alhamdulillah walaupun ibu selalu tak sihat tapi doktor cakap anak ibu sihat cukup sifat dalam kandungan ibu. walaupun masa minggu ke32 doktor scan dan dia cakap baby dalam kedudukan transverse. maybe kena ceaser nanti. punya la ibu down time tu. tapi Alhamdulillah masuk 34 minggu doktor scan kepala baby dah dekat bawah. punya la ibu happy 😄.

Tapi sekali lagi Allah nak uji, masuk minggu ke36 sekali lagi doktor scan and baby transverse semula 😔. tapi doktor bagi masa lagi sampai 37 minggu manatau kepala baby akan turun bawah. sepanjang seminggu tu setiap hari ibu kena pergi klinik sebab doktor nak cek kedudukan baby. seminggu tu jugak ibu berendam air mata berharap kepala baby akan turun. 

Macam-macam petua ibu cuba buat supaya kepala baby turun. doa pun tak putus tapi apakan daya, sampai la 37minggu baby still lagi transverse. kalau ikutkan cukup 37minggu ibu kena refer hospital keningau tapi doktor bagi lagi masa 3 hari dengan harapan kepala baby akan turun. tapi lepas 3 hari baby still transverse. amboi sedap sangat anak ibu duduk macam tu ye.

lie chart. start dari 9/8 sampai 16/8 setiap hari ibu kena pergi klinik and baby suka betul duduk melintang.

Rasanya kalau ibu tadah air mata ibu ni mau sebaldi dah kot haha. punya la ibu tak boleh terima kenyataan bila doktor and nurses semua cakap kalau baby still tak turun memang kena ceaser lah jawabnya 😥. benda yang paling ibu takut memikirnya perut akan dipotong 😭. 

Ayah? dia cuma suruh ibu redha dan terima ketentuan asalkan ibu dengan baby selamat huhu

16/8/2018 hari terakhir tempoh yang doktor bagi tapi anak ibu tetap sedap duduk melintang dalam perut. so doktor terus refer ibu ke hospital keningau. siap pesan suruh ibu puasa, maybe dorang akan terus operate huhu. ngeri sangat. memandangkan hari tu ibu still sekolah so lepas jumpa doktor ibu balik semula sekolah masuk kelas macam biasa walaupun hati tak tenang kejap lagi kena pergi hospital huhu. 

masa nak pergi hospital ibu dah bawak barang dan dah ready nak kena warded bagai tapi ibu tetap positif yang ibu boleh balik lepas jumpa doktor dekat hospital keningau. sebab ibu rasa ibu still gagah perkasa tak ready lagi nak bersalin. awal lagi kot. lagipun kalau boleh ibu takmau bersalin lagi sebab nanti plan cuti ibu dah lari. kalau ibu bersalin sebelum 27/8 maksudnya ibu still kena masuk semula sekolah seminggu. i dont want. nak terus sambung cuti hahaha.

lepas doktor dah cek semua, siap buat CTG bagai walaupun tak ada contraction Dr. Azam bagitau ibu tak boleh balik. kena warded terus. uwaa macam nak menangis time tu sebab dalam hati dah teringat baby besar ibu kat rumah tu. Abang Hafiy!! tak pernah ibu berpisah dengan Abang Hafiy lama-lama. lagipun sebelum ibu datang hospital tak sempat pun nak peluk cium dia puas-puas sebab takut dia nangis nak ikut. so ibu terpaksa tinggal Abang Hafiy dekat umi (baby sitter). 

Puas ibu pujuk doktor minta nak balik dulu dan ibu janji esok pagi ibu datang semula hospital untuk warded. buat ayat sedih pun doktor tu tak layan sobsob. doktor cakap sebab baby transverse, pintu rahim kosong so sangat-sangat bahaya untuk baby. paling bahaya kalau tali pusat baby terkeluar dulu dan baby akan lemas. kalau baby breech ok lagi, tapi kalau transverse memang bahaya. 

walaupun doktor dok ulang bahaya! bahaya! tapi ibu tetap mintak simpati nak balik nak peluk cium abang Hafiy dulu kononnya haha. last-last doktor panggil ayah masuk and doktor terangkan risiko-risiko yang boleh berlaku kalau ibu balik. "kalau rumah awak sebelah hospital boleh la saya bagi balik, tapi kalau Nabawan sori tak boleh sebab jauh" doktor tu kata haha. akhirnya ayah pun macam redha suruh ibu warded hari tu jugak. so ibu terpaksa akur hehe

Time tu Dr azam cakap kalau baby still tak pusing dan tak ada apa-apa masalah ibu akan di operate hari khamis 23/8. punya la lama ibu kena duduk dekat hospital tu. itu pun doktor cakap depa still akan bagi pilihan. kalau semua ok, samada ibu nak terus operate 23/8 tu atau ibu nak tunggu lagi kot2 baby akan pusing. nak tak nak ibu terpaksa redha walaupun pikir lamanya kena duduk kat hospital. bosan weh

bermula la episod duduk dekat hospital, mengadap doctors and nurses. setiap 3jam kalau tak silap depa akan cek jantung dan kedudukan baby. rupanya anak ibu ni duduk tak diam langsung. kejap dia transverse kejap dia breech kejap dia cephalic (kelapa dekat bawah). time nurse atau doktor cek kepala dia dah dekat bawah punya la ibu happy. tup2 lepas tu nurse cek dia transverse balik. suka tau main2.

sepanjang malam pertama ibu dekat hospital kedudukan baby cephalic. ofcourse ibu sangat happy. sampai la esok pagi hari jumaat 17/8 Dr.Aisyah cek baby still cephalic dan dia cakap kalau dalam masa 24jam baby cephalic, esok ibu boleh discharge. punya la seronok call ayah suruh doa baby still dalam kedudukan tu supaya ibu boleh balik dan paling penting tak payah ceaser. tapi apakan daya, nurse pulak cek pukul 12pm baby transverse semula. musnah harapan ibu nak discharge 😭. 

dan lepas tu setiap kali nurse atau doktor cek memang baby transverse. start petang tu  ibu disuruh puasa sebab doktor cek dia kata dah ada bukaan 1cm. hmmm macam pelik tak ada rasa sakit apa pun tapi dah ada bukaan. 

stress sangat time tu sebab dah berapa kali doktor cakap puasa, tapi kalau baby cephalic doktor kata tak payah puasa. dah rasa macam kena game pun ada sebab ibu betul-betul tak tau kenapa kejap kena puasa kejap suruh buka. 

sampai la malam tu pukul 9 doktor apa entah datang cek and baby still transverse. lepas tu doktor minta ibu turun labor room untuk scan. pelik bin ajaib. baru berapa minit doktor cek baby transverse time scan tu elok ja baby cephalic. main-main betul baby ni kaaan haha. lepas tu doktor cakap "ok awak tak payah puasa la".

bila doktor cakap macam tu baru ibu tanya kenapa kejap suruh puasa kejap suruh buka. so doktor tu pun terang la. "kalau saya scan tadi baby awak transverse, awak akan kena operate malam ni. tapi awak bernasib baik sebab kepala dia dah dekat bawah".

doktor cakap kalau baby transverse bukaan 1cm pun sangat-sangat bahaya sebab tali pusat baby boleh terkeluar dulu. 

tak apa lah. yang penting malam tu ibu terselamat dari kena operate. nasib la ayah dah belikan KFC petang tadi so boleh la buka puasa dengan bahagia hahaha. tapi doktor dah pesan siap-siap makan kenyang-kenyang lepas tu puasa balik incase apa-apa berlaku. 

sabtu 18/8/2018

hari ketiga ibu warded. macam biasa rutin pagi ibu bangun solat subuh mandi semua siap wangi-wangi. pukul 8 lebih Dr Aisyah and the team datang round. lepas tu doktor cek bukaan ibu dah 3cm. terkejut sangat sebab ibu tak rasa sakit apa pun. cuma perut mengeras gitu-gitu jala. tu pun tak ada la kerap sangat pun. 

lepas tu doktor terus suruh ibu tukar baju and  dorang nak operate sekarang!! sebab bukaan dah 3cm so sangat-sangat bahaya untuk baby.

maka bermula la drama air mata ibu sorang-sorang sebab sangat tak ready. ayah pun belum sampai. sempat buat permintaan kat doktor tak boleh ka ibu nak bersalin normal jugak haha. tapi memang tak dapat la. sampai saat akhir doktor aisyah cek. mula-mula dia kata baby macam dah cephalic balik. dia suruh dr azizan scan ibu buat kali terakhir, rupanya bukan kepala baby kat bawah tapi punggung baby rupanya huhu. so Dr. Azizan kata sori terpaksa operate jugak 😢. 

ibu terpaksa redha menangis sorang2. mampu cakap dengan ayah dalam telepon ja minta maaf sebelum masuk dewan bedah sebab ibu dah try minta dekat doktor tunggu sampai ayah ada tapi doktor cakap tak boleh tunggu dah. sedih sangat huuu. 

Alhamdulillah ditarikh bertuah 18/8/18 tepat jam 9.48am anak kedua ibu ayah selamat dilahirkan ke dunia secara emergency c-section. baby boy yang ibu ayah namakan Muhammad Hadif Nuqman bin Mohd Hakim Najmi. makanya plan cuti ibu fail. terpaksa ibu masuk sekolah semula sebelum cuti akhir tahun nanti hahaha.

walaupun ibu tak payah tahan sakit contraction macam abang Hafiy dulu, sakit nak meneran bagai tapi ibu terpaksa tahan sakit cara lain. sakit time pasang tube kencing, sakit time nak cucuk epidural, sakit lepas operate tu paling tersiksa. nak bersin nak batuk nak gelak punya la sakit huhu. terima kasih ayah jaga ibu sepanjang ibu tak sihat. 

buat anak ibu Hadif, ingat tau jasa ibu sepanjang ibu mengandungkan Hadif, besarkan Hadif. semoga Hadif jadi anak ibu ayah yang soleh, patuh pada agama, bijak, cerdik, pandai, mendengar kata, jadi orang yang berguna. 

ibu ayah abang Hafiy sayang Hadif sangat-sangat ♥


day 1 adik Hadif. kecik ja awak time ni. 2.54kg



ok sekian coretan ibu untuk anak kesayangan ibu Muhammad Hadif Nuqman. sori ayat tunggang terbalik sebab dah lama tak mengarang. harap boleh faham hehehe.

Thursday, April 20, 2017

cinta hati ibu ayah

Assalamualaikum..


lama betul tak update blog ni. tapi hari ni nak update juga lah sebab nak story pasal cinta hati ibu ayah. my first baby boy 😀

sebenarnya masa ibu tulis blog ni anak ibu dah 8 bulan. punya la lama baru nak story hihi.

alhamdulillah ibu dan ayah selamat bernikah 16.6.2016. beberapa minggu lepas ibu ayah nikah ibu dah pregnant. cepat betul rasanya. dah la nikah pun tak prepare apa. tiba2 ibu pregnant pula.

sejujurnya masa ibu tahu ibu pregnant memang ibu sedih sangat sebab ibu macam tak ready lagi. yelah baru kahwin kan. tak sempat nak honeymoon lama2 dengan ayah. tapi ayah takyah cakap la. lepas ibu bagitau ibu pregnant memang dia senyum macam kerang busuk. seronok sangat la tu. cuma ibu ja tak boleh terima kenyataaan hahaha. maafkan ibu sayang.

tapi sedih ibu tu tak lama pun. bila tengok muka ayah macam rasa bersalah, lepas tu dari ayah happy tiba-tiba jadi sedih sebab reaksi ibu terus ibu insaf. ibu rasa bersalah juga la sebab marah ayah. cakap ayah tak memahami ibu hahaha. kesian ayah.

lepas tu baru ibu sedar yang anak dalam perut ibu ni adalah rezeki dari Allah. orang lain ada yang susah nak dapat baby, tapi Allah bagi rezeki cepat dekat ibu. takkan ibu nak sedih kan. sepatutnya ibu happy la.

sejak hari tu memang ibu ternanti sangat nak jumpa anak ibu. tak sabar rasanya. ayah pun sama excited. hari-hari pegang perut ibu fefeling macam tengah pegang baby hihihi.

ibu masa pregnant 8 bulan. ayah bawa jalan2 kat kundasang.


ibu ayah 😍

kalau ikutkan due ibu tengah bulan 3. tapi anak ibu ayah nak keluar awal rupanya. tak sabar nak jumpa ibu ayah lettew.

3/3/2016 ibu kena tahan ward sebab ibu dah sakit dan dah leaking. lepas tu doktor suruh induce sebab takut anak ibu lemas. ibu ikutkan ja nasihat doktor huhu. lepas induce tu punya la ibu sakit. dah la ayah cuma boleh teman time waktu melawat ja. dah habis waktu melawat ibu menahan sakit sorang2. kesian tak kat ibu sobsobsob.

pukul 3.45am ibu ayah pergi hospital, lepas tu ibu kena tahan kat ward. tapi jalan buka 1cm je. 

pukul 8am ibu kena induce. tapi sama juga jalan lambat buka. 

pukul 3 petang baru 4cm. lepas tu ibu kena tolak pergi labour room. masa kat labour room ayah boleh teman ibu. yeay, ibu suka sangat. 

lama tau ibu sakit. nasib baik ayah ada. tapi ayah ada pun sakit ibu tetap tak berkurang hahaha. sampai ibu ambil semua jenis painkiller tau tak

mula-mula doktor offer epidural tapi ibu jual mahal sebab ibu banyak baca kat internet kata epidural tak bagus. ada banyak kesan nanti. so doktor bagi ibu ubat tahan sakit yang cucuk dekat peha ibu. lepas doktor bagi ubat tu, ibu jadi lalok. sikit-sikit nak terlena. tapi, setiap kali contraction datang ibu terjaga dan ibu jerit2 mengamuk dekat ayah, dekat nurse semua hahaha.

sampai satu tahap ibu rasa tak boleh tahan sangat-sangat, so ibu mintak epidural ja. yes, ibu tau tak bagus tapi ibu terlampau sakit. akhirnya ibu dapat epidural hihi. tapi walaupun ibu ambik epidural, sakit tu tetap ibu tak tahan. sakit sangat-sangat tau sayang

Alhamdulillah, punya lama ibu tahan akhirnya tepat jam 5.54am subuh hari jumaat anak ibu keluar dari perut ibu. lega sangat rasa. baru ibu tau, rupanya anak ibu nak tunggu hari jumaat baru anak ibu nak keluar hehehe.

masa keluar anak ibu tak menangis langsung. rupanya anak ibu ayah terbelit tali pusat. Alhamdulillah nasib baik ok. itu pun lepas berapa jam baru ibu boleh jumpa anak ibu.

hensem boy ibu ayah. 2.8kg/5.54am/4.3.2016/jumaat/Hospital Keningau,Sabah



1st day anak ibu ayah. we love u sayang


lepas solat jumaat ayah mai melawat ibu and anak ibu. punya senyum lebar ayah yee hehe.



Muhammad Hafiy Najwan bin Mohd Hakim Najmi. nama yang ibu ayah pilih masa Hafiy 4bulan dalam perut ibu. lepas pergi details scan dekat klinik Dr Chia, ibu ayah dapat tau jantina baby. then terus kami cari nama. tak sabar-sabar hikhik. sejak hari tu ibu ayah dah start panggil Hafiy walaupun Hafiy masih dalam perut ibu :)



hobi ayah, kacau Hafiy tidur :p



anugerah terindah buat ibu ayah. semoga jadi anak yang soleh ya sayang. ingat jasa ibu ayah bila Hafiy besar nanti.


dan sebenarnya masa ibu nak publish post ni anak ibu ayah ni sebenarnya dah setahun sebulan. punya lama ibu bertangguh hahaha. Alhamdulillah dah semakin banyak akal baby ibu ni. semoga sentiasa diberi kesihatan yang baik ye sayang



Ibu Ayah Hafiy. 





Thursday, November 5, 2015

16.06.2015 ( aku nikah )

Assalamualaikum..


rasa macam nak sambung menulis lagi hari ni. pasal hari nikah aku pada 16 jun 2015. enam hari selepas ayah aku meninggal.

yes, ramai yang terkejut bila aku umum aku akan nikah. husband cakap ramai juga yang tanya kenapa nikah sedangkan ayah aku baru saja meninggal. mungkin orang rasa tak sesuai lagi kot dengan keadaan aku yang masih lagi bersedih =(

tapi entah la. tak tau aku nak cakap macam mana. dah jodoh kami macam tu kan. dah sampai jodoh kami takkan nak menolak . lagipun mungkin Allah dah makbulkan doa kami. kalau lepas solat selalu berdoa supaya dipercepatkan jodoh kami. kalau orang tanya bila nak kahwin? jawapan aku mesti " KALAU DAPAT POSTING SABAH or SARAWAK KAMI KAHWINLA TERUS.. " betul lah , kata-kata tu satu doa. kan dah jadi kenyataan hihi. 

family aku sangat menyokong sebab bukan aku orang first yang kahwin express macam ni. kakak aku yang number 2 pun kahwin express juga lepas dia dapat posting di SABAH juga. kira aku ni ulang sejarah kakak aku la hehehe.

masa mula-mula nikah aku macam blur juga. betul ke aku dah nikah ni. rasa macam tak percaya pun ada. mana taknya, aku rasa cepat gila aku buat preparation bagai tu. 

12 Jun 2015 bakal suami aku (masa tu) datang rumah. dengan niat nak ziarah je sebenarnya. masa family dia datang rumah aku tak ada pula sebut pasal nikah ka apa. tapi lepas depa balik aku pun tak tahu la macam mana boleh timbul tajuk kahwin tu kihkihkih. tak boleh nak ingat dah semua tu. rasa macam cepat sangat proses nikah aku ni.

14 Jun 2015, family bakal suami aku datang rumah lagi sekali. kali ni baru bincang betul-betul. hari tu aku sah jadi tunang orang. tak ada majlis apa pun. cuma ada la adegan sarung cincin bagai hihihi. aku tak ada bersiap apa pun. pakai baju apa yang ada. gambar masa sarung cincin pun tak ada.

16 Jun 2015, Alhamdulillah aku dah sah jadi isteri orang. serius macam tak percaya masa tu. kami cuma ada masa tiga hari nak buat preparation. pergi pejabat agama, cari baju semua. rasa penat sangat masa tu. dengan ayah baru meninggal, kena buat preparation nikah, hal posting tak sentuh apa langsung huhuhu.



aku ada juga pergi butik pengantin nak cari baju nikah tapi tanya harga semua macam tak berbaloi. lagipun nak pakai sekejap saja. duit pun tak banyak. kena jimat nanti kerja 3 bulan tak bergaji hihi. nasib baik abang dengan kakak ipar aku sanggup temankan aku mencari baju. tapi sebab penat sangat kot pastu malas nak fikir dah, last sekali rembat je jubah putih kat kedai mana tah. balik rumah baru perasan tu jubah Mekah rupanya. siap ada poket lagi kat dada hahahaha. hentam saja la. pakai tudung bukan orang nampak pun. aku beli sekali manik lepas tu jahit sendiri kat baju. 

esok dah nak nikah, sepatutnya malam tu aku rehat-rehat. tido awal. tapi aku bersengkang mata siapkan jahitan manik kat baju. dalam 2 jam je kot aku tidur :)




hari nikah. sedih ja rasa kena nikah dekat Pejabat Agama. macam kena tangkap khalwat pula HAHAHA. tapi Alhamdulillah dengan sekali lafaz aku dah sah jadi bini orang. tak kisah la menikah kat mana pun. janji dah sah kan hihi.




5 tahun setengah jadi classmate sekarang dah jadi husband and wife =)




sedih tak ada gambar berdua yang nampak suweeeet sikit. semua gambar kami ada anak buah husband HAHA. kacau je Amni ni. 

majlis pernikahan kami kecik saja. cuma jemput orang kampung. tak ada majlis besar pun. dah nama pun last minit. memang tak sempat nak buat preparation apa-apa.

mula-mula nikah hari tu memang sedih sikit sebab rasa macam pelamin anganku musnah HAHA. aku selalu bayangkan aku akan nikah kat rumah berlatar belakang pelamin yang indah. tapi sekarang dah ok la. malah aku bersyukur lagi sebab semua urusan pernikahan aku dipermudahkan walaupun tak ada semua yang aku angankan. 

percaya apa yang Allah aturkan :)

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers