Thursday, April 20, 2017

ZUKA BEAUTY ( Detoxifying Claymask )

Hai Assalamualaikum =)









cinta hati ibu ayah

Assalamualaikum..


lama betul tak update blog ni. tapi hari ni nak update juga lah sebab nak story pasal cinta hati ibu ayah. my first baby boy 😀

sebenarnya masa ibu tulis blog ni anak ibu dah 8 bulan. punya la lama baru nak story hihi.

alhamdulillah ibu dan ayah selamat bernikah 16.6.2016. beberapa minggu lepas ibu ayah nikah ibu dah pregnant. cepat betul rasanya. dah la nikah pun tak prepare apa. tiba2 ibu pregnant pula.

sejujurnya masa ibu tahu ibu pregnant memang ibu sedih sangat sebab ibu macam tak ready lagi. yelah baru kahwin kan. tak sempat nak honeymoon lama2 dengan ayah. tapi ayah takyah cakap la. lepas ibu bagitau ibu pregnant memang dia senyum macam kerang busuk. seronok sangat la tu. cuma ibu ja tak boleh terima kenyataaan hahaha. maafkan ibu sayang.

tapi sedih ibu tu tak lama pun. bila tengok muka ayah macam rasa bersalah, lepas tu dari ayah happy tiba-tiba jadi sedih sebab reaksi ibu terus ibu insaf. ibu rasa bersalah juga la sebab marah ayah. cakap ayah tak memahami ibu hahaha. kesian ayah.

lepas tu baru ibu sedar yang anak dalam perut ibu ni adalah rezeki dari Allah. orang lain ada yang susah nak dapat baby, tapi Allah bagi rezeki cepat dekat ibu. takkan ibu nak sedih kan. sepatutnya ibu happy la.

sejak hari tu memang ibu ternanti sangat nak jumpa anak ibu. tak sabar rasanya. ayah pun sama excited. hari-hari pegang perut ibu fefeling macam tengah pegang baby hihihi.

ibu masa pregnant 8 bulan. ayah bawa jalan2 kat kundasang.


ibu ayah 😍

kalau ikutkan due ibu tengah bulan 3. tapi anak ibu ayah nak keluar awal rupanya. tak sabar nak jumpa ibu ayah lettew.

3/3/2016 ibu kena tahan ward sebab ibu dah sakit dan dah leaking. lepas tu doktor suruh induce sebab takut anak ibu lemas. ibu ikutkan ja nasihat doktor huhu. lepas induce tu punya la ibu sakit. dah la ayah boleh teman time waktu melawat ja. dah habis waktu melawat bila menahan sakit sorang2. kesian tak kat ibu sobsobsob.

pukul 3.45am ibu ayah pergi hospital, lepas tu ibu kena tahan kat ward. tapi jalan buka 1cm je. 

pukul 8am ibu kena induce. tapi sama juga jalan lambat buka. 

pukul 3 petang baru 4cm. lepas tu ibu kena tolak pergi labour room. masa kat labour room ayah boleh teman ibu. yeay, ibu suka sangat. 

lama tau ibu sakit. nasib baik ayah ada. tapi ayah ada pun sakit ibu tetap tak berkurang hahaha. sampai ibu ambil semua jenis painkiller tau tak

mula-mula doktor offer epidural tapi ibu jual mahal sebab ibu banyak baca kat internet kata epidural tak bagus. ada banyak kesan nanti. so doktor bagi ibu ubat tahan sakit yang cucuk dekat peha ibu. lepas doktor bagi ubat tu, ibu jadi lalok. sikit-sikit nak terlena. tapi, setiap kali contraction datang ibu terjaga sampai la ibu jerit2 mengamuk dekat ayah dekat nurse semua hahaha.

sampai satu tahap ibu rasa tak boleh tahan sangat-sangat ibu mintak epidural ja. yes, ibu tau tak bagus tapi ibu terlampau sakit. akhirnya ibu dapat epidural hihi. tapi walaupun ibu ambik epidural, sakit tu tetap ibu tak tahan. sakit sangat-sangat tau sayang

Alhamdulillah, punya lama ibu tahan akhirnya tepat jam 5.54am subuh hari jumaat anak ibu keluar dari perut ibu. lega sangat rasa. baru ibu tau, rupanya anak ibu nak tunggu hari jumaat baru anak ibu nak keluar hehehe.

tapi masa tu, anak ibu tak menangis langsung. rupanya anak ibu ayah terbelit tali pusat. Alhamdulillah nasib baik ok. itu pun lepas berapa jam baru ibu boleh jumpa anak ibu.

hensem boy ibu ayah. 2.8kg/5.54am/4.3.2016/jumaat/Hospital Keningau,Sabah



1st day anak ibu ayah. we love u sayang


lepas solat jumaat ayah mai melawat ibu and anak ibu. punya senyum lebar ayah yee hehe.



Muhammad Hafiy Najwan bin Mohd Hakim Najmi. nama yang ibu ayah pilih masa Hafiy 4bulan dalam perut ibu. lepas pergi details scan dekat klinik Dr Chia, ibu ayah dapat tau jantina baby. then terus kami cari nama. tak sabar-sabar hikhik. sejak hari tu ibu ayah dah start panggil Hafiy walaupun Hafiy masih dalam perut ibu :)



hobi ayah, kacau Hafiy tidur :p



anugerah terindah buat ibu ayah. semoga jadi anak yang soleh ya sayang. ingat jasa ibu ayah bila Hafiy besar nanti.


dan sebenarnya masa ibu nak publish post ni anak ibu ayah ni sebenarnya dah setahun sebulan. punya lama ibu bertangguh hahaha. Alhamdulillah dah semakin banyak anak baby ibu ni. semoga sentiasa diberi kesihatan yang baik ye sayang



Ibu Ayah Hafiy. 





Thursday, November 5, 2015

16.06.2015 ( aku nikah )

Assalamualaikum..


rasa macam nak sambung menulis lagi hari ni. pasal hari nikah aku pada 16 jun 2015. enam hari selepas ayah aku meninggal.

yes, ramai yang terkejut bila aku umum aku akan nikah. husband cakap ramai juga yang tanya kenapa nikah sedangkan ayah aku baru saja meninggal. mungkin orang rasa tak sesuai lagi kot dengan keadaan aku yang masih lagi bersedih =(

tapi entah la. tak tau aku nak cakap macam mana. dah jodoh kami macam tu kan. dah sampai jodoh kami takkan nak menolak . lagipun mungkin Allah dah makbulkan doa kami. kalau lepas solat selalu berdoa supaya dipercepatkan jodoh kami. kalau orang tanya bila nak kahwin? jawapan aku mesti " KALAU DAPAT POSTING SABAH or SARAWAK KAMI KAHWINLA TERUS.. " betul lah , kata-kata tu satu doa. kan dah jadi kenyataan hihi. 

family aku sangat menyokong sebab bukan aku orang first yang kahwin express macam ni. kakak aku yang number 2 pun kahwin express juga lepas dia dapat posting di SABAH juga. kira aku ni ulang sejarah kakak aku la hehehe.

masa mula-mula nikah aku macam blur juga. betul ke aku dah nikah ni. rasa macam tak percaya pun ada. mana taknya, aku rasa cepat gila aku buat preparation bagai tu. 

12 Jun 2015 bakal suami aku (masa tu) datang rumah. dengan niat nak ziarah je sebenarnya. masa family dia datang rumah aku tak ada pula sebut pasal nikah ka apa. tapi lepas depa balik aku pun tak tahu la macam mana boleh timbul tajuk kahwin tu kihkihkih. tak boleh nak ingat dah semua tu. rasa macam cepat sangat proses nikah aku ni.

14 Jun 2015, family bakal suami aku datang rumah lagi sekali. kali ni baru bincang betul-betul. hari tu aku sah jadi tunang orang. tak ada majlis apa pun. cuma ada la adegan sarung cincin bagai hihihi. aku tak ada bersiap apa pun. pakai baju apa yang ada. gambar masa sarung cincin pun tak ada.

16 Jun 2015, Alhamdulillah aku dah sah jadi isteri orang. serius macam tak percaya masa tu. kami cuma ada masa tiga hari nak buat preparation. pergi pejabat agama, cari baju semua. rasa penat sangat masa tu. dengan ayah baru meninggal, kena buat preparation nikah, hal posting tak sentuh apa langsung huhuhu.



aku ada juga pergi butik pengantin nak cari baju nikah tapi tanya harga semua macam tak berbaloi. lagipun nak pakai sekejap saja. duit pun tak banyak. kena jimat nanti kerja 3 bulan tak bergaji hihi. nasib baik abang dengan kakak ipar aku sanggup temankan aku mencari baju. tapi sebab penat sangat kot pastu malas nak fikir dah, last sekali rembat je jubah putih kat kedai mana tah. balik rumah baru perasan tu jubah Mekah rupanya. siap ada poket lagi kat dada hahahaha. hentam saja la. pakai tudung bukan orang nampak pun. aku beli sekali manik lepas tu jahit sendiri kat baju. 

esok dah nak nikah, sepatutnya malam tu aku rehat-rehat. tido awal. tapi aku bersengkang mata siapkan jahitan manik kat baju. dalam 2 jam je kot aku tidur :)




hari nikah. sedih ja rasa kena nikah dekat Pejabat Agama. macam kena tangkap khalwat pula HAHAHA. tapi Alhamdulillah dengan sekali lafaz aku dah sah jadi bini orang. tak kisah la menikah kat mana pun. janji dah sah kan hihi.




5 tahun setengah jadi classmate sekarang dah jadi husband and wife =)




sedih tak ada gambar berdua yang nampak suweeeet sikit. semua gambar kami ada anak buah husband HAHA. kacau je Amni ni. 

majlis pernikahan kami kecik saja. cuma jemput orang kampung. tak ada majlis besar pun. dah nama pun last minit. memang tak sempat nak buat preparation apa-apa.

mula-mula nikah hari tu memang sedih sikit sebab rasa macam pelamin anganku musnah HAHA. aku selalu bayangkan aku akan nikah kat rumah berlatar belakang pelamin yang indah. tapi sekarang dah ok la. malah aku bersyukur lagi sebab semua urusan pernikahan aku dipermudahkan walaupun tak ada semua yang aku angankan. 

percaya apa yang Allah aturkan :)

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers