Thursday, April 20, 2017

cinta hati ibu ayah

Assalamualaikum..


lama betul tak update blog ni. tapi hari ni nak update juga lah sebab nak story pasal cinta hati ibu ayah. my first baby boy 😀

sebenarnya masa ibu tulis blog ni anak ibu dah 8 bulan. punya la lama baru nak story hihi.

alhamdulillah ibu dan ayah selamat bernikah 16.6.2016. beberapa minggu lepas ibu ayah nikah ibu dah pregnant. cepat betul rasanya. dah la nikah pun tak prepare apa. tiba2 ibu pregnant pula.

sejujurnya masa ibu tahu ibu pregnant memang ibu sedih sangat sebab ibu macam tak ready lagi. yelah baru kahwin kan. tak sempat nak honeymoon lama2 dengan ayah. tapi ayah takyah cakap la. lepas ibu bagitau ibu pregnant memang dia senyum macam kerang busuk. seronok sangat la tu. cuma ibu ja tak boleh terima kenyataaan hahaha. maafkan ibu sayang.

tapi sedih ibu tu tak lama pun. bila tengok muka ayah macam rasa bersalah, lepas tu dari ayah happy tiba-tiba jadi sedih sebab reaksi ibu terus ibu insaf. ibu rasa bersalah juga la sebab marah ayah. cakap ayah tak memahami ibu hahaha. kesian ayah.

lepas tu baru ibu sedar yang anak dalam perut ibu ni adalah rezeki dari Allah. orang lain ada yang susah nak dapat baby, tapi Allah bagi rezeki cepat dekat ibu. takkan ibu nak sedih kan. sepatutnya ibu happy la.

sejak hari tu memang ibu ternanti sangat nak jumpa anak ibu. tak sabar rasanya. ayah pun sama excited. hari-hari pegang perut ibu fefeling macam tengah pegang baby hihihi.

ibu masa pregnant 8 bulan. ayah bawa jalan2 kat kundasang.


ibu ayah 😍

kalau ikutkan due ibu tengah bulan 3. tapi anak ibu ayah nak keluar awal rupanya. tak sabar nak jumpa ibu ayah lettew.

3/3/2016 ibu kena tahan ward sebab ibu dah sakit dan dah leaking. lepas tu doktor suruh induce sebab takut anak ibu lemas. ibu ikutkan ja nasihat doktor huhu. lepas induce tu punya la ibu sakit. dah la ayah boleh teman time waktu melawat ja. dah habis waktu melawat bila menahan sakit sorang2. kesian tak kat ibu sobsobsob.

pukul 3.45am ibu ayah pergi hospital, lepas tu ibu kena tahan kat ward. tapi jalan buka 1cm je. 

pukul 8am ibu kena induce. tapi sama juga jalan lambat buka. 

pukul 3 petang baru 4cm. lepas tu ibu kena tolak pergi labour room. masa kat labour room ayah boleh teman ibu. yeay, ibu suka sangat. 

lama tau ibu sakit. nasib baik ayah ada. tapi ayah ada pun sakit ibu tetap tak berkurang hahaha. sampai ibu ambil semua jenis painkiller tau tak

mula-mula doktor offer epidural tapi ibu jual mahal sebab ibu banyak baca kat internet kata epidural tak bagus. ada banyak kesan nanti. so doktor bagi ibu ubat tahan sakit yang cucuk dekat peha ibu. lepas doktor bagi ubat tu, ibu jadi lalok. sikit-sikit nak terlena. tapi, setiap kali contraction datang ibu terjaga sampai la ibu jerit2 mengamuk dekat ayah dekat nurse semua hahaha.

sampai satu tahap ibu rasa tak boleh tahan sangat-sangat ibu mintak epidural ja. yes, ibu tau tak bagus tapi ibu terlampau sakit. akhirnya ibu dapat epidural hihi. tapi walaupun ibu ambik epidural, sakit tu tetap ibu tak tahan. sakit sangat-sangat tau sayang

Alhamdulillah, punya lama ibu tahan akhirnya tepat jam 5.54am subuh hari jumaat anak ibu keluar dari perut ibu. lega sangat rasa. baru ibu tau, rupanya anak ibu nak tunggu hari jumaat baru anak ibu nak keluar hehehe.

tapi masa tu, anak ibu tak menangis langsung. rupanya anak ibu ayah terbelit tali pusat. Alhamdulillah nasib baik ok. itu pun lepas berapa jam baru ibu boleh jumpa anak ibu.

hensem boy ibu ayah. 2.8kg/5.54am/4.3.2016/jumaat/Hospital Keningau,Sabah



1st day anak ibu ayah. we love u sayang


lepas solat jumaat ayah mai melawat ibu and anak ibu. punya senyum lebar ayah yee hehe.



Muhammad Hafiy Najwan bin Mohd Hakim Najmi. nama yang ibu ayah pilih masa Hafiy 4bulan dalam perut ibu. lepas pergi details scan dekat klinik Dr Chia, ibu ayah dapat tau jantina baby. then terus kami cari nama. tak sabar-sabar hikhik. sejak hari tu ibu ayah dah start panggil Hafiy walaupun Hafiy masih dalam perut ibu :)



hobi ayah, kacau Hafiy tidur :p



anugerah terindah buat ibu ayah. semoga jadi anak yang soleh ya sayang. ingat jasa ibu ayah bila Hafiy besar nanti.


dan sebenarnya masa ibu nak publish post ni anak ibu ayah ni sebenarnya dah setahun sebulan. punya lama ibu bertangguh hahaha. Alhamdulillah dah semakin banyak anak baby ibu ni. semoga sentiasa diberi kesihatan yang baik ye sayang



Ibu Ayah Hafiy. 





kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers