Sunday, November 18, 2012

orang kampung

Assalamualaikum =)


dah seminggu lebih aku kat rumah. boring gile tak da aktiviti nak dibuat. hari-hari bangun pagi gosok gigi solat subuh lepas tu masuk dapur buatkan sarapan. pukul 11 masuk dapur balik masak untuk lunch. lepas tu lepak depan tv. time petang jalan-jalan takpun kalau anak buah ada kat rumah aku bawa depa ronda-ronda kat kampung naik moto. tu jela aktiviti yang ada. 

tapi satu jer yang best sikit sebab dapat tolong mak aku dekat kebun. setakat tolong siram pokok-pokok mak aku jela. yang lain mak aku tak pernah suruh pun hehe. masa aku baru sampai rumah hari tu benda first yang aku buat ialah round dulu kawasan rumah sebab nak tengok benda apa yang ada sepanjang aku tak balik rumah. maklumlah 2 bulan aku kat bangi tak balik rumah langsung =)


buah kundur. sebelum ni ada jugak mak aku tanam tapi ni yang terbaru la ngehngeh.



timun yang aku selalu petik buat ulam sekarang ni 



yang paling geram dengan pokok cabai ni la. banyak gila buah. kalau time petik tu sampai tak sedar dah penuh bekas hewhewhew. orang kedah panggil cabai yer tuan-tuan dan puan-puan bukan cili :p



kacang bendi pun ada. tapi kalau kat kampung aku orang panggil kacang belendiaq sebab kacang ni kat belendir bila masak muehehe.



ni yang paling aku suka. kacang botol tapi kat kampung orang panggil kacang sireh 



limau nipis pun berlambak-lambak. kalau nak mai la rumah aku =)



serai



daun kucai



daun kesum



limau nipis



limau barli yang aku tak suka :p



buah cempedak di luar pagar 



durian belanda. orang kampung aku panggil durian benggala. entah mai dari mana nama tu pun aku tak tau.


ok dah entry merapu. untuk pengetahuan semua aku sekarang ada dekat pejabat UMNO Pendang haha. kalau kat rumah jangan harap nak boleh update sebab....... nanti aku story. ok bye!



6 comments:

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

besnyer semua ade=) kt umah saye pun ade gak cmni=)

paling fevret kcg botol=)

Nadiah Sidek said...

seronoknya tengok ada macam-macam tanaman. akak suka tengok je...nak berkebun sendiri tak rajin :p

Adriana said...

bestnya kg nida...ada kebun sendiri,sayur2 pn segar..boleh main petik2 jer

aminah halim said...

nk buah kundur n durian belanda weh!!

Angah said...

Salam Ukhuwah

wana shanaz said...

salam...law g on9 dkat pejabat umno pendang,plez bgtau.....abang kamu ada tertinggal barang dgn sy....barang asiatru,laptop n printer dia....plez..tgal msej pon xpa...0134702522

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers