Friday, February 11, 2011

kenapa pakai handphone canggih?

salam..

Alhamdulillah budak2 IPG KPI dah jadi orang kaya baru..maklumla masing2 dah dah dapat elaun yang ditunggu2..tak la banyak sangat aku rasa..rm 3800 jer untuk student pismp..
tapi bersyukur la kan daripada yang kena buat pinjaman semua tuh..kalau elaun ni tak payah susah2 bayar balik..senang sikit..ekekeke..

sebenarnya elaun ni dah masuk sebelum cuti raya cina lagi..tapi aku tak sempat nak update blog aku ni..busy dowh sekarang :).. ni la post pertama aku untuk bulan februari..mula2 masuk tahun 2011 dulu bukan main azam baru nak update blog ni tiap2 hari tapi tak menjadi jugak..komitmen lain lagi banyak..

okeh2..sebenarnya aku nak story pasal handphone..lepas masuk elaun hari tuh ramai kawan2 aku dah tukar hp baru..memang la sepatutnya duit yang dapat tu tak sepatutnya dibelanjakan untuk benda2 macam ni tapi kita semua ni apatah lagi student2 yang masih berjiwa remaja mesti akan teringin jugak kan pakai hp mahal2..canggih..termasuk la aku kan..hihihihik..sapa tak teringin weyh..ayah aku kat kampung pon nak hp yang ada camera..:))



ni sony j20i..budak kelas aku pakai..macam best..kamera pon 5mp..tapi aku tak minat la hp sony..hihihi



ni nokia c3..ramai jugak yang pakai hp ni sekarang..lawa memang lawa tapi aku tak suka sebab besar sangat..sama besar dengan tapak tangan aku..ekekeke..tipu ja



ni pulak nokia x2..roomate aku and kawan kelas aku punya macam ni la..

semua handphone2 kat atas ni ada wifi..senang2 boleh buka fb..sebenarnya banyak lagi handphone2 yang ramai budak batch aku kawan2 aku baru beli tapi tatau model apa..
memang ramai la yang tukar handphone..siyes tak tipu..:))

tapi dalam banyak2 tu aku tak tergolong o.k dalam kalangan mereka yang pakai hp canggih2 tuh..hp aku biasa ja..kalau baling kat dinding pon tak rosak lagi..hikhik..memang kalo ikut keinginan memang aku teringin giles jugak la nak pakai hp macam tu tapi setelah dimuhasabah diri aku ni rasanya aku memang tak sesuai pakai hp macam tuh..

antara faktor2nya ialah :

1. aku pemesej tegar

aku ni memang seorang yang suka mesej..dalam sehari tu seribu pon ada mesej yang aku sent kat dot dot dot..jadi aku amat memerlukan hp yang keypadnya senang nak tekan2..nak taip mesej pon laju jer..kalau nak pakai jugak tunggu dah kawen la kot..biasanya kalau dah kawen ni dah tak peduli sangat dengan hp..kekeke


2. aku memang tak pandai jaga hp

dah banyak testimoni aku buat kat diri aku seniri..kalau aku pakai hp paling lama tahan pun dalam 6 bulan ja..lepas dari 6 bulan mesti hp aku akan rosak sebab kalau aku pegang hp dalam sehari mesti akan jatuh jugak sekali..bukan lembik tapi aku ni ganas sikit kot..hehehe..kalau tak jatuh pon mesti ada sebab lain yang aku terbuat kat hp aku yang boleh menyebabkan kecederaan..jadi kalau pakai hp yang tak banyak fuction sangat dia tak da lah sensitif sangat..kalau jatuh melantun2 macam bola pon still ok..:)


3. nak buat apa function banyak2

bagi aku hp ni adalah untuk calling2 dan jugak mesej2 ja..ada orang beli hp sebab kamera best tapi bagi aku kalau kamera hp tetap tak best..lebih baik pakai kamera digital..senang..kalo orang beli hp sebab ada wifi apa susah laptop kat dah ada..skrin laptop lagi besar berbanding hp..


4. kalau hilang tak rugi sangat

minggu lepas kawan kak aku hilang hp bb yang dia baru 2 minggu beli.. dia kena pukau masa keluar dari rumah..benda macam ni la yang aku takut..hp baru pakai tak sampai sebulan dah kena curik..dah la beli mahal2..mesti sedih gila la..tapi kalau pakai hp biasa2 ja hilang pon tak rasa apa sangat..habis2 sedih la 2 3 minit pastu ok la balik berbanding kalau hilang hp yang mahal2..sedihnya mesti lagi lama..

ok demikianla antara faktor2 kenapa aku tak join 2 kaki beli hp macam tuh..tapi tak semua orang rasa macam aku..ni cuma reason dari aku ja..sapa yang tak puas hati sila selatankan..hehe


ini hp bercamera aku ada..aku pakai hp ni lepas spm..tapi selang beberapa bulan hp ni jadi pameran jugak..rosak akibat kerakusan tangan aku sendiri

hp ni aku baru beli minggu lepas..aku pon beli hp baru jugak tapi macam ni jela..hp ni aku guna utk number celcom..keypad dia memang aku suka..


hp ni abang aku belikan lepas hp aku yang sebelum ni rosak..hp ni still boleh guna untuk number digi aku tapi tak boleh charge sebab masuk air..so kalau nak charge aku kena tukar betri..kesian kan..muahahaha



aku tak ada hp bercamera tapi aku ada baby samsung yang dah banyak berjasa kat aku..aku punya warna pink..ni sekadar gambar hiasan ;)
kamera ni aku jaga betul2 la..setakat ni aku guna tak penah jatuh lagi awwwwww..


jeng2..aku tak idamkan hp mahal2 tapi aku nak nikon coolpix ni..sapa2 yang nak bagi boleh la..hehehe..

ok aku merapu takat ni dulu..lega boleh jugak buat post dalam bulan 2 ni..

2 comments:

aKU maNUsiA beRpeRaSaaN said...

hehehhe bagus ko ni...tak terpengaruh dengan mereka² yg suka bergaya dengan duit pinjaman..tak paham aku dengan gaya hidup diorg ni...duit pinjaman tu untuk benda lain...tapi lain plak jadinyer....

huhuhuhuhuhuhuh sangat proud with u ceh ceh....
nnt dah keje pakai laa henpon mahal² dengan hasil titik peluh sendiri...lagi penuh bermakna...

eh apesal plak aku mmbebel kan sini ni..?
heheh maaf yer....

Eza said...

auww...bagusnye adik nih..sgt matang cra pemikirn..duit tu dr membazir baik menyimpan,tol x? xrugi pon...takbaik bermegah2 dgn brg lg2 dgn duit pinjaman.hahahhaa.baik masuk ASB :P

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers