Monday, February 28, 2011

Bina Insan Guru (BIG)

Alhamdulillah hari ni dapat lagi aku update blog kesayangan ni..
sekarang ni busy amat.. lepas BIG kena pikir assigment yang menimbun2 pulak.. banyak yang nak kena submit minggu ni..
insyaAllah dah habes minggu ni baru stabil balik kot..adoooooi.. lagi 4 tahun nak grad..selagi bergelar student memang takkan lari dari assigment and apa2 aktiviti kat maktab ni.. :)
terima jelaaaaa kan..bersusah2 dulu nanti boleh bersenang2 pulak..ekekeke
ok today aku nak story pasal BIG yang aku pergi minggu lepas

________________________________________________

tapi aku malas nak tulis panjang2..
just see da picture ok!



hari pertama sampai ke tapak BIG ipg kpi..
tempat ni kat dalam kawasan maktab jugak..
pergi jalan kaki je dari bilik hostel

** hari pertama kami kat BIG ni pagi2 macam biasa la ada sesi taklimat sikit dari pensyarah yang terlibat..lepas tu kena dirikan khemah..lepas dirikan khemah ada ice breaking and LDK..

** hari ke2 pagi2 lagi dah bertolak ke Teluk Kemang, Port Dickson untuk aktiviti air iaitu berkayak..macam tak percaya pulak aku dah pernah berkayak..ekekeke..lenguh tangan wooo dok berkayak dalam sejam lebih jugak la...
tapi best sebab tu la pengalaman..:))
gambo aku berkayak tak da lor sebab tak terfikir pulak nak snap time ni.. lagi satu sebab fikir berkayak kat laut kan..kalo jadi apa2 kang susah..



lepas berkayak kami kena masak senirik dengan ahli kumpulan masing2..
makanan yang dibekalkan ialah sardin, beras dan telur sorang sebiji..



sardin ni nampak biasa ja..tapi bila makan ramai2 kat tepi pantai pulak tu memang sodap laaa..



dalam proses nak tanak nasi



kerjasama antara ahli kumpulan penting awwww



jeng2..nasi dah diletakkan kat atas api



encik ni memang power bab2 nyalakan api..



kumpulan dorang ni dah siap memasak.. ready untuk makan :))



see2.. nasi kami dah masak..abaikan yang hangit sikit tuh..janji lembut elok ja nasi tuh..ekekeke




time to eat..



best aww makan ramai2 hasil air tangan senirik..




makan lepas berkayak..memang menyelerakan..



ini kumpulan budak2 BM

** dah habes makan and semayang kat tepi pantai Teluk Kemang tu kami pon bertolak balik semula ke tapak BIG ipg kpi..
malam tu ada LDK then tidur

** esoknya kami ke port dickson lagi untuk aktiviti kembara pulak



kat dalam bas


dok menunggu lecturer untuk aktiviti kembara..
muka kuyu jer.. memang ngantuk lagi time ni




ni dah start kembara.. berhenti kejap sebab ada penerangan dari pensyarah..



memang extrem tempat ni..mula2 kena panjat bukit lepas tu kena turun pulak..dah la curam gilessss..



dah penat2 kat dalam hutan tu akhirnya kami sampai jugak ke destinasi..
jumpa pantai yang sangat cantik :))



lepas tu macam biasala..kena masak senirik jugak..bahan2 sama je macam semalam punyer



kat Teluk Kemang kami tibuskan telur dalam pasir.. kali ni kami rebus sekali ngan nasi pulak..



dok masak sardin



telur yang direbus ngan nasi tu kemudian dikupas and letak kat dalam sardin..



tada...inila masakan kami



makan atas daun jer..




sangat seronok masak n makan kat sini







time ni dah nak balik.. sempat lagi bergambar ramai2 ngan budak2 kelas aku.. pensyarah sekali



malamnya pulak kami kena buat persembahan..tak menang pon..hikhikhik

** last day kami berBIG ada LDK yang terakhir..lepas tu ada refleksi sepanjang BIG dan last sekali majlis penutupan dan penyampaian sijil BIG kepada semua peserta..
pukul 12.30 majlis tamat..
hooooooorey.. dah tamat BIG fasa 1

ok sekian.. kena sambung buat assigment..

entri seterusnya akan menyusul.. :))

2 comments:

zubir othman said...

NICE ENTRY,,,pas BiG nih,..ada mcm2 lagi BIG akan datang...selamat bergembra dengan BIG hehehehehe

nida husna said...

hehehe,, saya sangat seronok pegi BIG,,
tak sabar untuk yg seterusnyaaaaaaaa
:)

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers