Sunday, October 9, 2011

ayat-ayat syifa.....

assalamualaikum =)

sekarang ni aku ada satu misi. bukan misi kat hospital. tapi misi aku sendiri. misi 2011 yang tak tercapai lagi. sepatutnya dah tercapai 7 Oktober hari tu. tapi aku fail weyh. fail. huhuhu. sedih ngat. terpaksa la aku tunggu 21hb ni pulak. tu pun tatau la aku berjaya ke tak. takut woh kalau fail lagi. mintak2 tak la. tak sanggup dah aku nak sedih lama2. misi apakah? aku takmau ah cerita sekarang. tunggu aku dah succes nanti baru aku buat post pasal misi aku tu. sekarang ni biar dia pending dulu.

sebelum nak mencapai misi aku tu macam2 aku rasa weyh. debar ada. takut ada. cuak ada. kelam kabut ada. macam2 ah. malas nak describe satu2. ekekeke

biasanya kalau aku debar atau takut apa2 mulut aku mesti terkumat-kamit gaya macam orang dok jampi serapah tu. time ni memang nak tegur orang pon tak berapa selera dah. keja aku dok berjampi serapah ja. baca semua ayat yang aku ingat kat mulut. dari surah Fatihah sampai An-Nas. muahaha

ni doa untuk hilangkan rasa berdebar. sambil baca tu kena yakin ok. bagus sangat baca ayat ni untuk hilangkan rasa debar. aku pun dah hafal ayat ni. 



ni pulak doa untuk permudahkan segala urusan dan hajat. doa ni selalu aku baca time nak exam ka apa. tapi hari tu aku baca gak untuk mencapai misi aku tu. 



doa segala yang susah menjadi mudah.


doa memohon keringanan dan kemudahan.

doa tu senjata orang2 mukmin. jangan la kita rasa kedekut tenaga sangat nak berdoa mintak dari Allah. satu tazkirah yang kawan kelas aku bagi dia kata betapa Allah gembira bila hambaNya berdoa ibarat macam seorang lelaki yang kehilangan untanya di padang pasar dalam keadaan masa tu dia rasa dahaga sangat. lepas tu dia rasa sangat gembira bila dia jumpa balik unta dia lepas tu dia dapat pulak minum air. bayangkan betapa gembiranya laki tu. tapi gembira Allah lebih lagi dari tu. paham tak ni? huhuhu

sebenarnya aku buat entry ni sebab aku still rasa sedih. memang Allah tak makbulkan doa aku tapi tak bermakna Allah tak sayangkan aku. sebenarnya ujian yang Allah bagi kat aku ni sebab Allah sayangkan aku la. sebab tu Dia nak uji aku. kan2. 

kena pulak tadi aku terbaca satu artikel kat depan bilik aku. memang menusuk ke Qalbu betoi. kat dalam artikel tu dia cakap kita selalu mengharapkan Allah makbulkan doa kita. kita selalu mintak macam2 dari Allah tapi kita jarang mintak keampunan dari Allah. tulah satu sebab doa tak dimakbulkan. insaf je aku baca. hehehe

oklah.ni ja yang aku nak tulis hari ni. takmo sedih2 dah. kena belajar terima kenyataan. hahaha. poyo ja aku ni. walhal benda kecik ja. 

nanti kalau rajin aku buat ah pulak post kenapa aku sedih. mesti semua orang gelak ja. hahahaha







1 comment:

Iwanski said...

iman dan amal.. =)

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers