Saturday, January 15, 2011

Saya Pelajar IPG Kampus Pendidikan Islam

Assalamualaikum semua...

actually Blog Pilihan Malaysia ada buat satu segmen untuk pelajar IPG..kalau nak tahu dengan lebih lanjut clik sini ok! kawan2 tahu tak apa itu IPG?? IPG tu ialah Institut Pendidikan Guru. dulu dipanggil Maktab Perguruan tapi sekarang IPG sebab dah diupgradkan jadi program ijazah. dulu Diploma..paham?? hehe

Tempat Belajar?

aku sekarang belajar di Intitut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Islam, Bangi Selangor.



ni gambar ngan budak2 kelas aku masa pertandingan pentaque terbuka..kelas aku yang anjurkan.



gambar dalam kelas dengan Puan Dalila yang ajar ktorang BI..:))


kat sini ni aku ambil kursus Pengajian Islam..maksudnya bakal jadi ustazah ler..ajar pendidikan islam..ekeke
dulu aku tak berniat pon nak ambil kursus ni tapi mak ayah aku yang suruh sebab dorang nak aku jadi ustazah..
nak jadi anak yang solehah kena patuh cakap ibu bapa..kan2?

sepanjang dah hampir 2 tahun aku kat sini mesti la ada pengalaman pahit and yang manis2 kan..
pengalaman pahit tu aku tak suka kenang2 sangat..kang berkarat dalam hati susah..tapi yang paling aku ingat ialah masa kad keselamatan aku hilang..uwaaaaa..terketaq2 jer kalo nak kuar dari maktab ni..dah banyak kali aku tipu guard tuh..wahahaha..sekarang dah buat baru..hati pon tenang jer tak yah tipu2 lagi..

kalau pengalaman manis pulak mestila banyak..kalau nak cerita tak habes aku menaip sampai esok..hihihi..tapi yang paling best ialah sejak aku masuk IPG ni aku jadi makin manja ngan mak aku..best2..mau taknya dulu kan kena paksa jer masuk IPG ni..aku tak mau..tapi bila mak aku slow talk baru aku boleh terima..tu la kan..berkat keizinan and restu dari mak ayah aku, aku dah hepi yang teramat belajar kat IPG ni..tak sabar lagi nak jadi cikgu..nak mendidik anak bangsa supaya menjadi lebih cemerlang gemilang dan terbilang..muahahaha

sebagai seorang bakal guru pendidikan islam..inyaAllah, perubahan yang aku nak sangat buat dalam sistem pendidikan negara kita ialah penekanan terhadap pendidikan agama dan nilai2 murni dalam sistem pembalajaran..sekarang ni apa yang kita tahu dah banyak sangat kes2 pembuangan bayi dan masalah sosial dikalangan remaja..antara faktornya ialah kurang pengetahuan agama la..so, kalo adanya orang2 yang bimbing remaja2 ni dari kecil sekurang2nya perkara2 macam tu dapat dikurangkan..betol tak??
kata mudahnya yang aku nak buat ialah banyakkan kredit untuk subjek agama..jgn hanya pentingkan subjek2 teras..kalau bijak macam mana pun orang tu tapi kalo peribadinya tak memuaskan tak best jugak..:))

ok..sekian





9 comments:

Rozuan Ismail said...

salam perkenalan..saya rozuan student UKM..jom singgah blog saya..

zubir othman said...

salam...nice to meet n read ur story....looks like i know where ur ipg....hehehhehee

nida husna said...

rozuan : ok sekarang gak saya singgah :)

nida husna said...

zubir : tau ke kat mana my IPG,,bleh la singgah pas ni..ekeke

sensei_syieda said...

salam...
menjengah blog bakal guru=)

nida husna said...

sensei_syida : nak jengah selalu pon bleh..:))

:Cikgu Akim: said...

salam pendidik!

Anonymous said...

akak lps grade ngajar mne?akak wat ijazah kt luar ngra eh?

Anonymous said...

Assalamualaikum..erm3.. Nak Tanya.. Masuk institution pendidikan Islam memang wajib pakai tudung labuh ek?

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers