Thursday, July 14, 2011

Tutorial membuat template blog

Assalamualaikum =)

kali ni aku buat post pasal cara nak buat template blog. aku yakin ada jugak orang yang macam aku. semua nak explore sendiri. boleh jer nak tempah kat orang. suruh orang buatkan. tapi aku ni jenis yang cepat boring. hari ni tukar. esok rasa nak tukar lagi. 10 kali tukar takkan 10 kali nak tempah kat orang kan. ekekeke. sebelum ni aku buat template seniri ikut panduan kat sini.
sekarang ni aku explore2 sendiri pulak. very simple!

 mula2 sekali pergi dekat Dashbord. lepas tu pilih Design


kemudian pilih Template Designer

*ingat ea. pastikan kod HTML yang lama tu di download terlebih dahulu bagi mengelakkan sebarang drama macam kuch2 hota hai berlaku. 

lepas tu korang pilih la jenis template yang korang berkenan kat situ.


lepas tu klik pulak kat background untuk korang pilih sendiri background mana yang korang nak. seeloknya search and save dulu background2 dari google image. lepas tu klik kat upload image. bila dah siap klik DONE!

dah dapat background tadi? kemudian korang boleh adjust la saiz blog korang dekat adjust width

ni pulak jenis layout. korang nak jenis mana, boleh pilih jer kat situ. 
# kalau korang nak edit benda2 lain conth: font, warna link, semua amik kat advance jer. bila dah puas hati boleh la klik Apply to blog. lepas tu boleh la view blog.

hasilnya. simple kan? kejap je dah dapat template baru. 

# selamat mencuba dan selamat beramal. renung2kan ea. kikiki

kalau nak tengok cara nak buat Header Blog sila tengok kat sini 


1 comment:

YAYA AZURA said...

nice tutorial ...berguna untuk newbie....

kami

Daisypath Anniversary tickers

i love my blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers